Una veïna de Montcada deixa morir de gana i set dos gossos i cinc gats

Posted: 04/07/2023 in crònica negra

L’entitat Faada demana al jutjat que li prohibeixi tenir cap més animal com a mesura cautelar

La dona, que era voluntària d’una entitat local animalista, està acusada de maltractament animal amb resultat de mort

ANNA PUNSÍ @punsix

El seu compte de Facebook acumula més de 440 comentaris on els usuaris l’acusen “d’assassina” i li desitgen una mort agònica com la que van patir a principis d’any els animals que tenia a casa. És la reacció dels seguidors d’una veïna de Montcada, Eva T., després de saber que presumptament va deixar morir d’inanició tots els animals que acollia.

Aquesta veïna de Montcada i Reixac, de 44 anys, tenia dos gossos, Hada i Rayo i cinc gats, alguns adoptats. Els ensenyava a les xarxes amb fotografies i vídeos on semblava que els tenia cura i estima. L’últim vídeo d’un dels gossos, l’Hada, va ser il·lustrat amb una cançó de l’Alejandro Sanz titulada “Mi persona favorita”. En una altra publicació de fa un any escrivia: “mis dos tesoros os amo rayo y hada”.

Ja sabem que les xarxes sovint no són el que semblen i el d’aquesta dona n’és un exemple. L’estima que aparentava per les seves mascotes es va acabar de cop i volta a principis d’any. Va deixar el pis on vivia a Montcada Bifurcació i va mudar-se a un altre. Va tancar la porta de casa i allà va deixar els 7 animals: els dos gossos i els cinc gats. Se’n va desentendre, sense tenir en compte els penosos resultats.

El passat 27 de febrer, l’exparella de la dona, que tenia claus del pis, va anar fins a l’immoble i quan va obrir la porta, va quedar petrificat. Es va trobar una escena dantesca: els dos gossos eren morts i hi quedaven els cadàvers de tres gats. Els altres dos estan desapareguts i se sospita que els gossos se’ls van menjar.

Portaven uns dos mesos sense menjar, ni beure. “És una de les morts més doloroses que hi ha”, explica Anna Estarán, advocada i coordinadora de l’àrea legal de l’entitat Faada, que s‘ha personat com a acusació popular a la causa. La Fundació demana a la jutgessa del cas, la titular del jutjat 1 de Cerdanyola del Vallès, que dicti una mesura cautelar per evitar la tinença i convivència de la investigada amb animals i que es faci la retirada de qualsevol bestiola que pugui tenir ara mentre s’instrueix la causa.

La dona no ha declarat ni davant de la policia, quan va ser detinguda el 28 de febrer, ni tampoc davant de la jutgessa de guàrdia. Va estar tres dies a garjoles i va quedar en llibertat amb l’obligació de presentar-se cada setmana a firmar al jutjat, retirada del passaport i la conseqüent prohibició de sortir del país.

L’Associació de Voluntaris Animalistes de Montcada i Reixac va denunciar al febrer amb un comunicat que hi havia hagut “una massacre”, declaracions que va recollir el digital Crónica Global. La dona era voluntària de l’entitat. Per això, per molts usuaris costa d’entendre que actués d’aquesta manera.

L’exparella de la dona va ser incapaç d’entrar al domicili per comprovar el que havia passat i va demanar ajut a una veïna. Un altre veí va declarar després que feia dies que sentia una forta pudor procedent del pis però no n’havia fet més cas. “El domicili estava tot regirat, i els animals devien fer soroll, els gossos devien bordar i rascar les portes per sortir d’allà. Estava tot tancat”, descriu l’advocada Estarán, que ha vist les fotografies que va fer la Policia Local de Montcada. Amb tot, tenen una qualitat força dolenta perquè al pis no hi havia llum.

La Policia Local va trucar a la propietària dels animals el 28 de febrer i li va fer saber que volien entrar al seu antic apartament. La dona els va demanar que l’anessin a buscar a la parada de l’autobús. Un cop a l’edifici va al·legar que no podia pujar les escales perquè té problemes de salut i es va quedar a baix a l’entrada. Els policies van fer-li firmar un document conforme els autoritzava a entrar al pis sense ordre judicial. Un amic seu va obrir la porta i el que van trobar és difícil de descriure: “Els dos gossos estaven junts, morts, tenien larves i llagues. Hi havia excrements per tot arreu. En el lavabo hi van trobar les restes de dos gats segurament mig menjats pels gossos i en una habitació hi havia el cadàver sec d’un altre gat”, explica Estarán. La dona tenia dos gats més que no han aparegut i que se sospita que els dos gossos es van menjar morts de gana.

Quan la Policia Local baixava les escales amb els animals morts en bosses de plàstic blanques la dona va manifestar espontàniament: “Tengo cinco gatos y dos perros. Hace dos meses que no vengo al piso”, recull la Policia Local de Montcada a l’atestat. I afegeix que va mostrar “total indiferència”. Els agents se la van endur detinguda acusada d’un delicte de maltractament animal amb resultat de mort. Es pot enfrontar a penes de 6 a 18 mesos de presó i entre 3 i 4 anys d’inhabilitació per tinença d’animals.

Deixa un comentari